Piemonte


Piemonte – de dimhöljda kullarnas landskap


Piemonte besitter – utöver sina gastronomiska härligheter – också ett landskapsmässigt paradis med böljande vinmarker, spännande medeltidsstäder och välbevarade fästningar, som kulminerar med den kulturhistoriska huvudstaden Alba som central punkt.

Vinodlingen kom till regionen redan med grekiska och etrustiska invandrare, men var initialt inte uppskattad. Romarna tog inte upp regionen på sin lista över de bästa vinerna.

De första torra nebbiolovinerna kom till under 1800-talet, och med hjälp av fransk expertis utvecklades de första Barolovinerna. Redan i slutet av 1800-talet, var dessa tillsammans med Barbarescovinerna ansedda som Italiens bästa.

Trots de prestigefulla nebbiolovinerna förblev vinerna kvantitativt obetydlig. Till skillnad från andra delar av Italien, präglades regionen av många småodlare. För att få ekonomi premierades den tidigt mognande dolcettodruvan samt barberadruvan med sin stora avkastning.

Idag - vinproduktion i världsklass

Allt eftersom vinmakarmetoder utvecklats och marknadsfokus på kvalitetsviner ökat har detta verkat gynnsamt för regionens fortsatt många småodlare. Idag görs därför många av Italiens bästa och mest prestigefyllda viner i regionen. Utöver de berömda Barolo och Barbaresco vinerna, görs fantastiska barberaviner runt städerna Alba och Asti, underbara nebbioloviner i Langhe och dessutom får vi inte glömma njutbara vita viner bl.a. gjorda på den lokala druvan Arneis.

Vinua producenter i Piemonte

Brangero - utanför Alba (Google Maps)

La Barbatella - i hjärtat av Nizza Monferrato (Google Maps)