Empordà DO


Empordà – ett landskap av hav och berg


Empordà är ett landskap av kontraster längst upp i nord-östra Katalonien. Pyrenéerna i norr och Medelhavet i Söder skapar dess naturliga gränser. Den fantastiska Costa Brava gör Empordà till en verkligt unik plats, som länkar kust och berg, samtidigt influerat av den berömda Tramontana vinden.

Empordàs naturliga skönhet finner ni i dess nationalparker och dess fantastiska stränder och grottor. Men också i dess kulturella och historiska arv. Bautastenar, megaliter, Gotisk arkitektur, Romansk konst, charmiga små byar och den surrealistiska konsten från geniet Salvador Dali.... sammantaget ett mycket vackert och unikt område.

Som toppas av sin befolkning och dess gastronomi. Empordàs traditionella kök är fantastiskt, men dess experimentella kök (nouvelle cuisine) är världsberömt och leds av Ferran Adrià. Och allt detta ackompanjeras av de fantastiska vinerna från Empordà DO.

Empordà – en unik vinmakartradition

Vinmakartraditionen kom till Empordà redan på 500-talet. Området var på den tiden grekernas mest betydelsefulla koloni i Spanien och Emporiae var den grekiska staden som senare gav namnet till distriktet. Arkitektoniska och dokumenterade bevis visar att områdets viner, 4 sekel senare, är kända inom det Romerska riket.


Under medeltiden skapades terrasserade vingårdar vilka odlades av klostret Sant Pere de Rodes, och täckte bergen kring Rodes. Det var här som vinmakarmunken Ramon Pere de Noves, excellerade i den ädla vinmakarkonsten och bland annat skrev avhandlingar på ämnet. Det finns också bevis på att klostren Sant Quirze de Colera och Santa Maria de Vilebertran ägde vingårdar i Empordà.

Under 1700 och 1800 talen bevisade vinrankorna sin koloniala kapacitet och blev en symbol för tillväxten inom jordbruket samt drev på den demografiska tillväxten i området. Ett unikt landskap format av cypresser och terrasser byggda av skiffer och kalksten tog form. Vinlusen dök upp i Katalonien 1879, och ruinerade områdets vintillverkning.

Den kooperativa Bodega rörelsen promotades av det Republikanska Generalitetet på 1930 talet. Det här var starten av en ny era, som förbättrade vintillverkningsprocesserna. Nya Bodegor byggdes och försäljningsnätverk byggdes ut. På denna tid var fokus snarare på kvantitet än kvalitet.

I och med att nya och utbildade generationer tagit över har fokus flyttats till kvalitet. Äntligen har Empordàs fantastiska terroir kommit till sin rätta och formar idag tillsammans med moderna processer Empordàs unika viner.

Vinua producenter i Empordà

Masia Serra - ligger bland bergen i Cantallops (Google Maps)

Hugas de Batlle - ligger otroligt vackert i kuststaden Colera (Google Maps)