Hugas de Batlle
Vinhuset Hugas de Batlle ligger i den trevliga kuststaden Colera i vinregionen Empordà DO och drivs av ägaren Edu Hugas de Batlle. På de branta sluttningarn runt byn ligger de terasserade vinodlingarna där Edu år 2002 började återplanterade vin på en egendom som varit i familjens ägor sedan farfadern. Ytterligare vingårdar har sedan dess tillkommit bla vingården Falguera med vinrankor som idag är över 80 år gamla.

Hugas de Batlles vingårdar ligger utspridda runt Colera, alltifrån uppe på bergstoppar och ända ner i dalgångarna mot byn.

Edu har fullt fokus på att producera högkvalitativa toppviner och har idag totalt 16 hektar fördelat på de fyra vingårdarna:

  • Coma Fredosa; där Black Grenache och Cabernet Sauvignon odlas
  • Coma de Vaixel; Black Grenache, Cabernet Sauvignon och Merlot
  • La Falguera; Carignan och Muscatel
  • La Pineda; Syrah och White Grenache


Vingårdarnas kustnära läge, de branta stenterasserna med skifferjordarna och alla vilda örtväxter som vinplantorna växer i samt den kraftfulla Tramontana-vinden ger alla mycket karaktär till Hugas de Batlles fantastiska viner av hög kvalité.

Allt arbete på de branta sluttningarna görs manuellt, skörden görs för hand där varje enskild druva kontrolleras.

När Edu startade upp vinodlingen tog han in experter från Priorat för att få de bästa råden, idag är hans enolog Oriol Guevara som tidigare var chef för Incavi, det katalanska Vin Insitute.

2008 var den första skörden som Edu producerade sitt egna vin och sedan dess har hans och hela vinregionen Empordàs viner blivit allt mer kända. Framförallt har de blivit berömda världen över sedan vinkritikern Robert Parker och hans högra hand Jay Miller intresserade sig för regionen i början av 2011.

Vid vårt första besök hos Hugas de Batlle blev vi helt betagna av det imponerande landskapet. Vi åkte runt bland Hugas de Batlles vingårdar och vi kunde nästan känna hur all vildväxande timjan, rosmarin, fänkål mm samt de tuffa växtförhållandena i skifferjordarna ger sin karaktär av mineral och örter åt dessa kraftfulla viner. Efteråt åt vi en fantastisk paella på en av de mysiga restaurangerna nere vid stranden och njöt av Hugas de Batlles vita vin 30.70 till, fulländat!

Vi är otroligt glada och stolta att få möjligheten att importera Hugas de Batlles imponerande viner och hoppas att ni skall njuta av dem lika mycket som vi gör.


Ligger i Empordà DO

Våra Hugas de Batlle Viner