Masia SerraJaume Serra och Silvia Vilà har varit ett par sedan tidig ungdom och har alltid pratat och drömt om sitt livsprojekt, att producera nydanande kvalitativa viner och visa världen vilken fantastisk potential det underbara Emporda har.

Masia Serras historia börjar 1996 efter att Jaume och Silvia avslutat sina studier i oenologi och ekonomi. Jaume är uppväxt i en familj med vintraditioner. Farfar var vinhandlare och pappan den välkända oenologen, Simó Serra. Jaume hade via sin pappas kontakter lyckats få göra sin praktik på den fantastiska vingården Chateau Petrus.
Detta tillsammans med den erfarenhet han byggt upp som vinkonsult i hela Spanien lade grunden till strategin att producera kraftfulla komplexa viner med ett tydligt inslag av regionens karaktär.

Första året producerade Jaume och Silvia några få flaskor från den lilla vingård med Grenache som Jaumes farfar planterade 1961. Allt eftersom framgångarna kommit har fler druvtyper planterats och mer mark köpts upp. Idag består Masia Serra av 14 hektar mark, med Grenache, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Marsellan planterat på ägorna.

Hårt arbete, fokus och entusiasm har idag gjort Masia Serra till en av referensvingårdarna i Emporda. En stjärna i historieboken kom till när El Celler de Can Roca i Girona, världens bästa restaurang, bestämde sig för att ta in Masia Serra på vinlistan.

Masia Serra ligger i byn Cantallops, vid foton av Albera, bergkedjan som skapar övergången från Empordas kullar och sluttningar i söder till Pyrenéerna i norr, gränsen till Frankrike. Vyerna utöver omgivningen är hänförande vackra. På Masia Serra växer olivträd och vinstockar om varandra, blandat med höga cypresser som planterats för att skydda druvorna från den hänsynslösa vinden Tramontana. Vinden från Pyrenéerna som emellanåt skapar förödelse men som också ger karaktär åt vinerna och skyddar stockarna från många potentiella sjukdomar.

Vid vårt senaste besök till Masia Serra tas vi emot av Mosst, familjens hund som dessutom givet namn till ett av de vita vinerna. Silvia och Jaume möter oss därefter, som vanligt med glädje och med stor värme. Jaume är på väg på ännu en konsultresa för att hjälpa en annan producent. Med framgångarna blir det dock mindre och mindre utrymme för dessa resor. Därefter lyssnar vi till Silvias många härliga historier om gården och dess omgivningar samtidigt som vi provar Masia Serras fantastiska viner ackompanjerade av lokala delikatesser. Vi längtar alltid tillbaka till dessa härliga människor och Empordà DOs underbara landskap.

Våra Masia Serra Viner